محیط کشت کاستانیدا(Castaneda Medium)

از این محیط کشت جهت جداسازی انواع متعدد پاتوژن­ها هوازی یا بی­هوازی اختیاری نظیر بروسلاآبورتوس استفاده می­شود.

طریقه استفاده:

- ابتدا درب پلاستیکی محیط کشت را ضدعفونی کنید.

- مقدار 5 میلی­لیتر از خون بیمار (یا سایر مایعات عفونی شده بدن) تحت شرایط آسپتیک تهیه و بلافاصله به محیط کشت کاستانیدا منتقل کنید. این محیط در دمای 37 درجه سانتی­گراد گرمادهی کرده و هر روز یک بار آن را به پهلو خم کرده به طوری که فاز مایع بتواند بخش جامد را کاملا بپوشاند و مجددا محیط را به طور ایستاده و حداکثر تا 8 دقیقه گرمادهی کنید. باکتری­های پر نیاز که ممکن است به تعداد بسیار کمی وجود داشته باشند در این فرصت در فاز مایع به تعداد کافی تکثیر شده و قادرند پس از قرار گیری بر سطح بخش جامد، کلنی تشکیل دهند. این بهترین روش برای پاساژ دادن باکتری در هر روز و در زمان طولانی بدون خطر آلوده شدن محیط است.

- پس از مشاهده کدورت در فاز مایع و یا ایجاد کلنی در سطح فاز جامد، تحت شرایط کاملا استریل چند قطره از محیط را به سطح محیط جامد خون دار (مثل شکلات آگار و یا مک کانکی آگار یا محیط مناسب برای رشد باکتری­های بی­هوازی) منتقل و مراحل شناسایی و تشخیص را ادامه دهید.

- در 20 تا 30 درصد موارد کشت خون مثبت، عفونت ناشی از وجود چند میکروارگانیسم بوده که در مراحل تشخیصی باید به دقت مورد توجه قرار گیرد.

- از محیط کاستانیدا برای تشخیص وجود احتمالی میکروارگانیسم­های کند رشد از مغز استخوان، مایعات آسپیره شده، عصاره­های بافتی پلاسما و سایر فرآورده­های خونی نیز می­توان استفاده نمود.

- در بعضی موارد جداسازی باکتری بروسلاآبورتوس از طریق مغز استخوان و بیوپسی کبد بهتر از کشت خون انجام­پذیر است.

تذکر:

- خون بیمار بایستی قبل از درمان آنتی­بیوتیک تهیه و به محیط کاستانیدا منتقل شود.

- گاهی ممکن است ذرات رسوبی یا کریستال مانند کوچکی از فاز جامد کنده شده و در فاز مایع شناور شوند که این دلیل بر رشد میکروبی نیست.

- محیط کاستانیدا را در دمای محیط و دور از تابش نور نگهداری نموده و از تکان­ها و لرزش­های شدید جلوگیری شود.

 

آخرین بروزرسانی: 1401/06/12